3 December 2012

TIPS CEMERLANG DALAM PEPERIKSAAN


Assalamualaikum.

Kali ini cikgu Yani ingin berkongsi tips bagaimana untuk cemerlang dalam peperiksaan. Di sini ada beberapa langkah yang perlu dilakukan iaitu:

Ketahui kunci peperiksaan. Apakah kunci kepada peperiksaan? Peperiksaan menuntut calon membuat banyak latihan dan ulang kaji bagi mengingati pelajaran yang lalu, selain mengelak diri daripada lupa fakta ketika menjawab soalan. Jadi, jangan jemu untuk terus membuat ulang kaji, terutama mencari kertas peperiksaan tahun terdahulu atau soalan yang seiras. Biasakan diri menjawab soalan tersebut supaya ingatan dapat dikekalkan dan berpanjangan.

Menjelang peperiksaan, pelbagai dugaan mungkin dihadapi. Oleh itu, sentiasa bersedia menghadapi apa sahaja dugaan yang boleh mengganggu perasaan. Selepas menunaikan solat lima waktu, berdoalah supaya Allah SWT tenangkan perasaan dan dapat fokuskan tumpuan terhadap peperiksaan.

Menyemak jadual peperiksaan penting bagi menentukan masa yang cukup untuk belajar, khususnya pada saat-saat akhir. Latihan mesti diteruskan mengikut kertas peperiksaan yang akan diduduki terlebih dahulu.

Belajar di saat-saat akhir juga perlu mengutamakan mata pelajaran atau kemahiran yang masih belum atau kurang dikuasai. Tentukan keutamaan, jangan sesekali belajar atau membuat ulang kaji untuk mata pelajaran yang disukai sahaja, tetapi merangkumi semua. Ini kerana setiap peperiksaan akan melibatkan semua mata pelajaran yang dipelajari di sekolah, bukannya berdasarkan minat seseorang. Pelbagai cara boleh digunakan untuk mengingat, antaranya belajar berulang kali mengenai sesuatu kemahiran. Gunalah apa-apa cara sekalipun asalkan ia dapat membantu memudahkan proses mengingat dan membuat perkaitan apabila diperlukan.

Banyak mengingat dan membuat perkaitan juga penting dilakukan dalam menghadapi peperiksaan. Gunalah apa-apa cara sekalipun asalkan ia dapat membantu memudahkan proses mengingat dan membuat perkaitan apabila diperlukan.

Untuk mencapai kejayaan, yang paling penting adalah doa dan tawakal kepada Allah SWT, itu pun setelah kita berusaha bersungguh-sungguh. Setelah persediaan rapi dilakukan maka seharusnya kita sebagai hamba Allah SWT berserah kepadaNya. Semoga semua pembaca mendapat manfaat daripada tips telah yang diberikan.No comments: