10 December 2012

DENDA


Assalamualaikum.
Bertemu lagi, pada kali ini, cikgu Yani ingin perkatakan mengenai perkara yang agak sering kita lakukan iaitu ‘denda’. Sebagai ibu bapa, pendidik dan sebagainya, denda merupakan cara yang biasa digunakan oleh kita untuk mendisiplinkan kanak-kanak. Jenis-jenis denda yang lazim digunakan adalah memarahi, memukul, merotan, mencubit dan memulaukan seketika. Namun, pendekatan ini, kurang sesuai dan tidak digalakkan walaupun ia nampak berkesan untuk memberhentikan atau mengurangkan sesuatu tabiat buruk kanak-kanak khususnya yang berusia di bawah 10 tahun.
Memukul atau merotan hanya dibenarkan kepada kanak-kanak yang berumur 10 tahun ke atas. Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Suruhlah anak-anak kamu mendirikan solat ketika mereka berumur 7 tahun dan pukullah jika mereka enggan apabila berumur 10 tahun”. Walaupun begitu, ada tempat-tempat yang haram dipukul, umpamanya muka serta bahagian-bahagian yang sensitif. Manakala pukulan itu hanyalah untuk mendidik dan bukan untuk mencederakan seseorang.
Ada kalanya mengenakan denda menjadi perlu apabila kanak-kanak melampaui had-had yang ditetapkan. Sebenarnya denda akan membawa lebih banyak keburukan daripada kebaikan. Kesan keburukan akibat denda ialah wujudnya perasaan marah, benci, emosi yang tidak stabil dan yang paling buruk sekali ialah kanak-kanak yang terbabit akan menyembunyikan sesuatu perkara yang negatif apabila melakukan kesalahan (untuk mengelak daripada didenda). Bagaimanapun, denda boleh digunakan sebagai jalan terakhir apabila kesemua langkah pemantapan positif telah gagal.
Jadi sebelum mengambil keputusan untuk mendenda, kita seharusnya perlu memberitahu dan menyebut secara terus terang kepada kanak-kanak ini mengenai perkara yang dilakukan itu adalah salah. Tunjukkan cara yang betul dan memujuk dengan cara yang lemah lembut supaya mereka dapat menerimanya. Selain itu, beritahu mereka mengenai keburukan perangai yang telah dilakukan itu (bukan dengan tujuan menghina dirinya), serta buatlah perbandingan dengan kelakuan yang baik sekiranya dilakukan serta nyatakan juga implikasi daripada kelakuan-kelakuan ini. Maka, dengan ini kanak-kanak akan lebih mudah dididik.
          Apa yang pasti, mendidik bukanlah usaha yang boleh terhasil dengan sekelip mata kerana pendidikan merupakan suatu proses yang berterusan hingga ke akhir hayat. Setakat ini dahulu buat kali ini, diharap dapatlah menjadi panduan kepada kita semua…

3 comments:

elaine ong said...

Pengajaran yang menyerap nilai murni. Blog yang bagus!

elaine ong said...

Blog yang bagus!

SIBYANI BINTI MARZUKI said...

Tq byk..